fbpx

2019.04.19.

Tippek a teljesítmény optimalizálásához FL Studioban

Bizonyára mindenkivel előfordult már az a jelenség, amikor egy nagyobb projekten dolgoztunk, hogy egy összetettebb résznél a hang elkezdett pattogni, sercegni és szaggatni. Most ennek megoldására fogok megmutatni néhány tippet.

Mindenek előtt azonban nézzük meg, hogy mi is ez a „recsegés” és miért fordul elő? Ez a recsegés az úgynevezett buffer underrun, vagyis aláfutás. A buffer eltárolja a hang adatokat, mielőtt azok el lesznek küldve a hangeszközre (hangkártyára). Ez teszi lehetővé a processzor számára, hogy ha időnként egy-egy intenzívebb feladatot kap, akkor több ideje legyen számolni és a hang lejátszása folyamatos legyen. Viszont ha ez a buffer „elfogy”, akkor a gépünk már nem tudja tartani az iramot a valós idejű lejátszással, így hallhatjuk a jól ismert recsegő hangot.

A jó hír azonban, hogy ha erre fordítunk egy kis figyelmet és energiát, akkor a gépünk fejlesztése nélkül is tudunk javítani a helyzetünkön.

Először is nyissuk meg az Options > Audio Settings menüpontot, és a Device pontnál a listából válasszunk egy ASIO driveres hangillesztőt. Alapértelmezetten választhatjuk az FL Studio ASIO-t, vagy az ASIO4ALL-t is. (Ez utóbbinál csakis az ASIO4ALL-t használó programnak lesz hangja, amíg az az adott program fut!)

Alatta a Show ASIO Panel menüpontra kattintva kiválaszthatjuk, hogy mekkora legyen a bufferünk mérete. Nagyobb buffer méretnél a megnövekszik a késés a hangban, ami mixingnél nem feltétlen zavaró, azonban egy élő felvételnél már problémákat okozhat. 10ms-nél rövidebb buffer idő nagyon megnöveli a CPU használatot és nem feltétlen hoz lényeges változást.
Az előzőekben leírtaknak feltétele, hogy rendelkezzünk ASIO támogatású hangkártyával, ennek hiányában (pl. a legtöbb alaplapi hangkártya nem ilyen) neki se álljunk zenét írni!

Még mindig az Audio Settings panelen a CPU résznél kapcsoljuk be a „Multithreaded generator processing” és a „Multithreaded mixer processing” lehetőségeket, így tud több processzor magot is használni az FL Studio.

Szintén a CPU panelen a Smart Disable lehetőséget érdemes bekapcsolni, majd ezek után a kívánt projektben a Tools > Macros > Switch smart disable for all plugins menüpontot választani. Ez ki fogja kapcsolni az összes olyan plugint, legyen az generátos vagy effekt, amely nem állít elő hangot, így spórolva a processzor kapacitásával. Ezt időnként érdemes újra lefuttatni, hogy az előző futtatás óta hozzáadott pluginekre is aktiválódjon.

Érdemes figyelnünk arra is, hogy ha 64 bites Fl Studiot használunk, akkor abba lehetőleg a pluginjeink 64 bites verzióit használjuk. (32 bites FL esetén 32 bites plugineket.) Így a DAW-unknak nem kell bridgelnie semmilyen VST-t, amivel szintén értékes CPU kapacitást spórolhatunk meg magunknak. (Bridgelt pluginenként átlagosan 1-2%-kal több processzort használunk fel, ami hamar összeadódik.)

A következő a Windows optimalizálása a programhoz. Először is az FL Studioban az Options > General Settings lapon nyissuk le az Advances panelt, ahol aktiváljuk a „Force high performance power plan” opciót. Ez minden programindításkor automatikusan átváltja gépünk energiagazdálkodását Teljesítménycentrikus üzemmódba. (Ez főként laptopoknál jelentős, ahol így a gép több áramot használ és gyorsabban merül, viszont sok esetben csak ez teszi lehetővé a munkát.)

Tanulj meg zenét írni Te is!

Tanuld meg az Ableton kezelésének csínját-bínját, így már csak a képzeleted szabhat határt! Hogy miről is van szó? Olvass tovább! 😉

Milyen képzéseket indítotok és mit lehet róluk tudni?

Folyamatosan rendelkezésedre álló, teljesen online, saját tempóban végezhető és azonnal kezdhető Zenei Producer Start képzés mellett a szeptember 20-án induló Zenei Producer I. is segítségedre lesz a karriered következő szintjének elérésében!

Az előbbi egy alapozó képzés, ahol interaktív gyakorlati példákon keresztül megismerkedsz a szoftveres környezettel és a legfontosabb alapvetésekkel, hogy aztán a Zenei Producer I. képzésben már a haladóbb témákkal tudjunk foglalkozni és ne okozzon akadályt a DAW-ban való munka.
Ez utóbbi képzésnél már azon van a hangsúly, hogy megtanulj minél több mindent a saját zenéd elkészítéséhez - ami egyébként a vizsgafeladatod is lesz. A képzés során kis létszámú csoportokat alkotunk, amelyekben személyesen Rád is kiemelt figyelmet tudnak fordítani oktatóink.
Ha nem Budapest környékén laksz, akkor ez sem jelenthet akadályt, ugyanis már teljesen online is követheted az órákat, valós időben, így lehetőséged van kérdezni is a tanártól. Tulajdonképpen virtuálisan ülsz be a padjainkba! Ha bizonytalan lennél, hogy online is el tudod-e sajátítani a tananyagot, akkor ne aggódj, hiszen az órák rögzítésre kerülnek és ezeket - minden tanulónk, akik fizikailag is jelen vannak - a képzés legvégéig megkapják, így bármennyiszer vissza tudsz nézni egy adott témakört!

Ha kíváncsi vagy a részletes tematikára és menetrendre, akkor az alábbi gombra kattintva érheted el.

Zenei Producer Start online:
A képzés hossza:
30 db videó, 3+ órányi videóanyag
Időpontok: bármikor, mivel saját tempóban teljesíthető, visszanézhető online tananyag
A képzéshez egy 30 perces bónusz, személyre szóló konzultációs alkalom is jár!
A képzés díja: 59.000 Ft 49.000 Ft

Zenei Producer I.:
A képzés hossza: 
6 alkalom + 2 bónusz konzultációs alkalom
Időpontok: 2022. szeptember 20-tól
Keddenként 18:00 - 21:00
A képzés díja: 129.000 Ft vagy 2x75.000 Ft

Részletes tematikáért kattints ide!JELENTKEZEK

Mikor ajánljuk a képzéseket?

Ha szeretnél megtanulni zenét írni
Ha már írsz zenét, de elakadtál
Ha szintet szeretnél lépni zenei karrieredben
Ha hangszeres zenész vagy, de érdekel a modern zeneszerzés folyamata
Ha DJ vagy, de ki szeretnél tűnni a tömegből
Ha DJ vagy és szeretnél remixeket készíteni

Mikor NEM ajánljuk a képzéseket?

Ha olyan oktatókra vágysz, akik csak elméleti síkon bizonyítanak
Ha olyat szeretnél tanulni, amit nem fogsz tudni használni
Ha nem szeretnéd, hogy figyeljenek rád
Ha szeretsz csak magadra utalva tanulni
Ha nem szeretnél egy a tanórákon kívül is aktív közösség tagja lenni

Ha a fentebbi kérdésekre igennel és az utóbbiakra nemmel válaszoltál, akkor jó helyen jársz! 😉

Az alábbi űrlap kitöltésével jelezheted jelentkezési szándékod. A kitöltést követő lehető leghamarabb felvesszük Veled a kontaktot a további részletekkel kapcsolatban.

Ha bármilyen kérdésed támadt, az oldal alján található chaten, emailen az info@producerschool.hu  címen, vagy telefonon a +36 30 499 5922 számon állunk segítségedre. Keress minket bátran! 🙂

További lehetőség a sávok freezelése, vagyis hangfájlba való exportálása. Ez kompromisszumos megoldás, de ezzel lehet talán a legtöbbet javítani a helyzetünkön. Ehhez a kiválaszott Playlist sáv baloldalán jobb klikkelünk, majd a Consolidate this track pont alatt kiválasztjuk a nekünk megfelelőt.

A másik módszer erre, ha a Picker Panelen a freezelni kívánt patternre jobb klikkelünk, majd a legalsó 2 lehetőség közül kiválasztjuk a nekünk megfelelőt. Bármelyikre kattintunk, ki tudjuk választani a renderelési lehetőséget, ahol érdemes 24 bites wav-ba renderelni, hogy ne veszítsünk értékes hangadatot. Amennyiben a Render and replace-t választottuk, az előbbi beállítások után a teljes Playlisten lecserélődik a pattern az éppen freezelt wav-ra.

Hatalyák Mátyás

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram