fbpx

2019.04.23.

DJ set + live act, avagy Traktor és Ableton: bemutatom a setupom – HiBoo

Sokan kérdezik, hogy miért az a sok kütyü, kábel, ami DJ-zéskor velem van, illetve mit, hogyan  használok a gyakorlatban, úgyhogy inkább úgy döntöttem leírom (hamarosan pedig egy videóban is bemutatom a setupom).

Alapvetően két szoftvert futtatok párhuzamosan, a Traktort és az Abletont. Ezek ’link’-kel vannak összeszinkronizálva gépen belül, így nincs alá,- fölérendelt viszony, bármelyikben állíthatom a sebességet, a másik program követni fogja.

TRAKTOR:
A lejátszani kívánt trackeket 2 Decken játszom, melyek a program master clockjához vannak syncelve (nem pedig egymáshoz). Kontrollerként a NI X1-et használom, bőven kiszolgálja a loopolási, indítási, cue, pich, browse, stb. funkciókat. A Traktor gyári effektjeit nem szeretem, kifejezetten rosszul vagyok az esküvői olcsó zengetőktől és visszhangoktól. Éppen ezért VST-ket, vagy külső hardver effekteket (pedál) használok SEND/RETURN módban. (A Traktor deckjeire VST effekteket send routolással lehet alkalmazni, az Abletonban vezérelve.)

ABLETON LIVE:
Szinkronban fut a traktorral, általában 8-16 sávot futtatok a projektben, kiegészítve a mixelt trackeket. Ezek többnyire a következők: hh, top , percussion és egyéb audio loopok, drum rackek, sampler, audio inputok, vst szintik, mikrofon és gitár input.

VST-k:

Diva, Spire, Shaper box, Kick2, Native Instruments Replica, Valhalla Vintageverb, Bitspeak, Vintagewarmer, Tomato Preamp, ABL3, Turnado, Manipulator, ToneBoosters: összes, Fabfilter: összes.

LAPTOP:
Macbook Pro, pár éves, i5 proci, 16Gb memória., SSD
A windowsos gépeknek nincs helye a pultban, azok szövegszerkesztésre és FB-ra, valamint játékra valók. És itt nem az elfogultság beszél belőlem (hiszen otthon és irodában én is használtam windowst sokáig, mackel párhuzamosan), hanem egyszerűen arról van szó, hogy valamiért a Win nem boldogul a külső eszközökkel. (Szett közben ne kelljen már újraindítani a gépet :D)

PUSH 2.:
Az Ableton dedikált kontrollere, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen a géphez nyúlkálni, és olyan plusz funkciókkal gazdagítja az élő játékot, ami a pillanatnyi ötleteim azonnali kivitelezését teszi lehetővé (ezt mással nem lehet helyettesíteni). Gyakorlatilag egy  3 az 1-ben eszköz, akkora felületen, amely elfér minden pultban! Élőben élő játékra ritmikai és dallamhangszerként használom a fent nevezett vst-kel, ezen kívül drum és melody szekvenszerként működtetve a pillanatnyi agymenéseimet viszem “papírra” másodpercek alatt ?

ALLEN & HEAT 1D: 
Régi, fém kontroller, kiváló minőségű. Jók a potijai, melyek elrendezése kifejezetten kényelmes a szoftver szintik  és S/R effektek irányítására. A legtöbb potmétert dupla funkcióra mapelem. A tolópotikat szinti envelope-okra használom, a tekerőket a szintik és az audioloopok filtereire / az általam épített effekt rackek irányítására (lsd. lenti kép)
Az alul elhelyezkedő gombokat kapcsolókként, a betűvel jelölt kis gombokat shot billentyűként használom.
Súlya és mérete nem nevezhető korszerűnek, de én jobban szeretem, mintaz új többlayeres változatát. Ráadásul véges és végtelen potik is vannak rajta, valamint egy jog tárcsa mely kitűnöen alkalmas browsolásra, betöltésre, mert 4 irányú kapcsoló is egyben.

DELAY: Electro Harmonix Canyon Delay & Looper. Ez egy számomra nagyon kedves effekt, shimmer, octaver, szalagos emuláció, zengetett delay, elég sokrétű, durva a hangja, imádom.

REVERB:  Boss RV-5: Ezerszer jobb zengetők vannak, ez tény, viszont jobb, mint a szoftveres Traktorban található társai, és processzort sem zabál, mint natív vst pluginek.

MIXER:
Keverőben személy szerint Allen &Heath párti vagyok, a Pioneer EQ-ját és műanyag érzetét meghagyom a pendrájv dj-knek, ill. azoknak, akik félnek az A&H filterétől (mert nem ismerik az alap szűrő típusokat sem).
4 sávon elférek, de 3-on is el tudok lavírozni (Deck A, Deck B, Ableton) ebben az esetben a külső hangszerek a hangkártyába mennek némi latencyvel).
Egyébként csatornák számát tekintve 6db az optimális, mivel ebben a formában a vst szintiket is ki tudom routolni  analóg keverésre, ami jóval kényelmesebb és szebb eredményt hoz. Az egyetlen dj keverő, ami erre alkalmas, és minőségben hozza  a számomra szükséges színvonalat, az nem más mint a MODEL1. Sajnos itthoni szervezők sajnálják rá a hatvanezres bérleti díjat, a klubok pedig nem fizetik meg az 1millás vételárat érte (ezért határoztam úgy, hogy beruházok egyre ? )

HANGKÁRTYA:
Kisebb fellépéseken egy MOTU Ultralite mk1-et használok (8 be, 8 ki), hangja felveszi a versenyt a CDJ-k-ben található konverterekkel. Ha a Traktor hangkártyáival szeretnénk összehasonlítani, akkor megmosolyogva csak annyi tudok mondani: nem egy súlycsoport: mintha egy Daciat hasonlítgatnánk egy BMW-vel.

A komolyabb rendezvényeken, fesztiválokon UAD Apollo Twin Duo-t viszek, amivel nem csak a lejátszott hang minősége ugrik az überelhetetlen kategóriára, hanem a késésmentesen dsp effektezett külső szintik és az ének is úgy szólalnak meg, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, ugyanis előfokban elég erős!

MIKROFON: Shure SM 58

Ezt többféle módban használom:

  1. Az eredeti hangom megzengetve, delayezve
  2. Bitspeak
  3. Infected Mushroom Manipulator
  4. Vocoder Noise mód
  5. Vocoder External mód (szintivel vezérelve)
  6. Vocoder External mód (ritmikai loopok vezérlésére – ez az előző fordítottja, itt ugyanis nem a mikrofon jel (ének/beszéd) kap szintetikus tónust, hanem a hangommal vezérlem a különböző loopokat, ritmikai elemeket

NOVATION BASSTATION II analóg szinti:

Kapja a midi sync-et, küldi a midi tracket. Imádom a hangját, a vst-kel ellentétben alacsony hangerőnél is kényelmesen átszól a mixen. Monofón jószág, de nem feltétlen basszusokra használom, sokkal inkább pluckokra, progis arpokra, tipik technos disszonáns melodykra. A midi tracket azért küldöm, hogy a kézzel történő játék mellett a beépített arpeggiatort (ami gyorsan és könnyen kezelhető) a szoftverszintiken is tudjam alkalmazni.

ROLAND TR-8 dobgép:

808 és 909 nélkül nincs techno, ezért kiemelt helyet foglal el a setupomban. Loopokat, filleket másodpercek alatt tudok rajta leprogramozni, amik a kicsit visszafogottabb zenéket is egyből meghúzzák. Midi syncet kap, aztán csá. Helyhiány okán többször döntenem kell ő és a Push2 között.

ÖSSZEFOGLALVA: 

az ABLETON a TRAKTOR barátjaként host és társ program, amely (az x1-en kívül) irányítja, vagy fogadja az összes többi eszközt.

Bakonyi Bálint (HiBoo)
Beatport
Soundcloud
Spotify

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram