fbpx

2019.04.23.

DJ set + live act, avagy Traktor és Ableton: bemutatom a setupom – HiBoo

Sokan kérdezik, hogy miért az a sok kütyü, kábel, ami DJ-zéskor velem van, illetve mit, hogyan  használok a gyakorlatban, úgyhogy inkább úgy döntöttem leírom (hamarosan pedig egy videóban is bemutatom a setupom).

Alapvetően két szoftvert futtatok párhuzamosan, a Traktort és az Abletont. Ezek ’link’-kel vannak összeszinkronizálva gépen belül, így nincs alá,- fölérendelt viszony, bármelyikben állíthatom a sebességet, a másik program követni fogja.

TRAKTOR:
A lejátszani kívánt trackeket 2 Decken játszom, melyek a program master clockjához vannak syncelve (nem pedig egymáshoz). Kontrollerként a NI X1-et használom, bőven kiszolgálja a loopolási, indítási, cue, pich, browse, stb. funkciókat. A Traktor gyári effektjeit nem szeretem, kifejezetten rosszul vagyok az esküvői olcsó zengetőktől és visszhangoktól. Éppen ezért VST-ket, vagy külső hardver effekteket (pedál) használok SEND/RETURN módban. (A Traktor deckjeire VST effekteket send routolással lehet alkalmazni, az Abletonban vezérelve.)

ABLETON LIVE:
Szinkronban fut a traktorral, általában 8-16 sávot futtatok a projektben, kiegészítve a mixelt trackeket. Ezek többnyire a következők: hh, top , percussion és egyéb audio loopok, drum rackek, sampler, audio inputok, vst szintik, mikrofon és gitár input.

VST-k:

Diva, Spire, Shaper box, Kick2, Native Instruments Replica, Valhalla Vintageverb, Bitspeak, Vintagewarmer, Tomato Preamp, ABL3, Turnado, Manipulator, ToneBoosters: összes, Fabfilter: összes.

LAPTOP:
Macbook Pro, pár éves, i5 proci, 16Gb memória., SSD
A windowsos gépeknek nincs helye a pultban, azok szövegszerkesztésre és FB-ra, valamint játékra valók. És itt nem az elfogultság beszél belőlem (hiszen otthon és irodában én is használtam windowst sokáig, mackel párhuzamosan), hanem egyszerűen arról van szó, hogy valamiért a Win nem boldogul a külső eszközökkel. (Szett közben ne kelljen már újraindítani a gépet :D)

Tanulj meg zenét írni Te is!

Tanuld meg az Ableton kezelésének csínját-bínját, így már csak a képzeleted szabhat határt! Hogy miről is van szó? Olvass tovább! 😉

Milyen képzéseket indítotok és mit lehet róluk tudni?

Folyamatosan rendelkezésedre álló, teljesen online, saját tempóban végezhető és azonnal kezdhető Zenei Producer Start képzés mellett a szeptember 20-án induló Zenei Producer I. is segítségedre lesz a karriered következő szintjének elérésében!

Az előbbi egy alapozó képzés, ahol interaktív gyakorlati példákon keresztül megismerkedsz a szoftveres környezettel és a legfontosabb alapvetésekkel, hogy aztán a Zenei Producer I. képzésben már a haladóbb témákkal tudjunk foglalkozni és ne okozzon akadályt a DAW-ban való munka.
Ez utóbbi képzésnél már azon van a hangsúly, hogy megtanulj minél több mindent a saját zenéd elkészítéséhez - ami egyébként a vizsgafeladatod is lesz. A képzés során kis létszámú csoportokat alkotunk, amelyekben személyesen Rád is kiemelt figyelmet tudnak fordítani oktatóink.
Ha nem Budapest környékén laksz, akkor ez sem jelenthet akadályt, ugyanis már teljesen online is követheted az órákat, valós időben, így lehetőséged van kérdezni is a tanártól. Tulajdonképpen virtuálisan ülsz be a padjainkba! Ha bizonytalan lennél, hogy online is el tudod-e sajátítani a tananyagot, akkor ne aggódj, hiszen az órák rögzítésre kerülnek és ezeket - minden tanulónk, akik fizikailag is jelen vannak - a képzés legvégéig megkapják, így bármennyiszer vissza tudsz nézni egy adott témakört!

Ha kíváncsi vagy a részletes tematikára és menetrendre, akkor az alábbi gombra kattintva érheted el.

Zenei Producer Start online:
A képzés hossza:
30 db videó, 3+ órányi videóanyag
Időpontok: bármikor, mivel saját tempóban teljesíthető, visszanézhető online tananyag
A képzéshez egy 30 perces bónusz, személyre szóló konzultációs alkalom is jár!
A képzés díja: 59.000 Ft 49.000 Ft

Zenei Producer I.:
A képzés hossza: 
6 alkalom + 2 bónusz konzultációs alkalom
Időpontok: 2022. szeptember 20-tól
Keddenként 18:00 - 21:00
A képzés díja: 129.000 Ft vagy 2x75.000 Ft

Részletes tematikáért kattints ide!JELENTKEZEK

Mikor ajánljuk a képzéseket?

Ha szeretnél megtanulni zenét írni
Ha már írsz zenét, de elakadtál
Ha szintet szeretnél lépni zenei karrieredben
Ha hangszeres zenész vagy, de érdekel a modern zeneszerzés folyamata
Ha DJ vagy, de ki szeretnél tűnni a tömegből
Ha DJ vagy és szeretnél remixeket készíteni

Mikor NEM ajánljuk a képzéseket?

Ha olyan oktatókra vágysz, akik csak elméleti síkon bizonyítanak
Ha olyat szeretnél tanulni, amit nem fogsz tudni használni
Ha nem szeretnéd, hogy figyeljenek rád
Ha szeretsz csak magadra utalva tanulni
Ha nem szeretnél egy a tanórákon kívül is aktív közösség tagja lenni

Ha a fentebbi kérdésekre igennel és az utóbbiakra nemmel válaszoltál, akkor jó helyen jársz! 😉

Az alábbi űrlap kitöltésével jelezheted jelentkezési szándékod. A kitöltést követő lehető leghamarabb felvesszük Veled a kontaktot a további részletekkel kapcsolatban.

Ha bármilyen kérdésed támadt, az oldal alján található chaten, emailen az info@producerschool.hu  címen, vagy telefonon a +36 30 499 5922 számon állunk segítségedre. Keress minket bátran! 🙂

PUSH 2.:
Az Ableton dedikált kontrollere, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen a géphez nyúlkálni, és olyan plusz funkciókkal gazdagítja az élő játékot, ami a pillanatnyi ötleteim azonnali kivitelezését teszi lehetővé (ezt mással nem lehet helyettesíteni). Gyakorlatilag egy  3 az 1-ben eszköz, akkora felületen, amely elfér minden pultban! Élőben élő játékra ritmikai és dallamhangszerként használom a fent nevezett vst-kel, ezen kívül drum és melody szekvenszerként működtetve a pillanatnyi agymenéseimet viszem “papírra” másodpercek alatt ?

ALLEN & HEAT 1D: 
Régi, fém kontroller, kiváló minőségű. Jók a potijai, melyek elrendezése kifejezetten kényelmes a szoftver szintik  és S/R effektek irányítására. A legtöbb potmétert dupla funkcióra mapelem. A tolópotikat szinti envelope-okra használom, a tekerőket a szintik és az audioloopok filtereire / az általam épített effekt rackek irányítására (lsd. lenti kép)
Az alul elhelyezkedő gombokat kapcsolókként, a betűvel jelölt kis gombokat shot billentyűként használom.
Súlya és mérete nem nevezhető korszerűnek, de én jobban szeretem, mintaz új többlayeres változatát. Ráadásul véges és végtelen potik is vannak rajta, valamint egy jog tárcsa mely kitűnöen alkalmas browsolásra, betöltésre, mert 4 irányú kapcsoló is egyben.

DELAY: Electro Harmonix Canyon Delay & Looper. Ez egy számomra nagyon kedves effekt, shimmer, octaver, szalagos emuláció, zengetett delay, elég sokrétű, durva a hangja, imádom.

REVERB:  Boss RV-5: Ezerszer jobb zengetők vannak, ez tény, viszont jobb, mint a szoftveres Traktorban található társai, és processzort sem zabál, mint natív vst pluginek.

MIXER:
Keverőben személy szerint Allen &Heath párti vagyok, a Pioneer EQ-ját és műanyag érzetét meghagyom a pendrájv dj-knek, ill. azoknak, akik félnek az A&H filterétől (mert nem ismerik az alap szűrő típusokat sem).
4 sávon elférek, de 3-on is el tudok lavírozni (Deck A, Deck B, Ableton) ebben az esetben a külső hangszerek a hangkártyába mennek némi latencyvel).
Egyébként csatornák számát tekintve 6db az optimális, mivel ebben a formában a vst szintiket is ki tudom routolni  analóg keverésre, ami jóval kényelmesebb és szebb eredményt hoz. Az egyetlen dj keverő, ami erre alkalmas, és minőségben hozza  a számomra szükséges színvonalat, az nem más mint a MODEL1. Sajnos itthoni szervezők sajnálják rá a hatvanezres bérleti díjat, a klubok pedig nem fizetik meg az 1millás vételárat érte (ezért határoztam úgy, hogy beruházok egyre ? )

HANGKÁRTYA:
Kisebb fellépéseken egy MOTU Ultralite mk1-et használok (8 be, 8 ki), hangja felveszi a versenyt a CDJ-k-ben található konverterekkel. Ha a Traktor hangkártyáival szeretnénk összehasonlítani, akkor megmosolyogva csak annyi tudok mondani: nem egy súlycsoport: mintha egy Daciat hasonlítgatnánk egy BMW-vel.

A komolyabb rendezvényeken, fesztiválokon UAD Apollo Twin Duo-t viszek, amivel nem csak a lejátszott hang minősége ugrik az überelhetetlen kategóriára, hanem a késésmentesen dsp effektezett külső szintik és az ének is úgy szólalnak meg, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, ugyanis előfokban elég erős!

MIKROFON: Shure SM 58

Ezt többféle módban használom:

  1. Az eredeti hangom megzengetve, delayezve
  2. Bitspeak
  3. Infected Mushroom Manipulator
  4. Vocoder Noise mód
  5. Vocoder External mód (szintivel vezérelve)
  6. Vocoder External mód (ritmikai loopok vezérlésére – ez az előző fordítottja, itt ugyanis nem a mikrofon jel (ének/beszéd) kap szintetikus tónust, hanem a hangommal vezérlem a különböző loopokat, ritmikai elemeket

NOVATION BASSTATION II analóg szinti:

Kapja a midi sync-et, küldi a midi tracket. Imádom a hangját, a vst-kel ellentétben alacsony hangerőnél is kényelmesen átszól a mixen. Monofón jószág, de nem feltétlen basszusokra használom, sokkal inkább pluckokra, progis arpokra, tipik technos disszonáns melodykra. A midi tracket azért küldöm, hogy a kézzel történő játék mellett a beépített arpeggiatort (ami gyorsan és könnyen kezelhető) a szoftverszintiken is tudjam alkalmazni.

ROLAND TR-8 dobgép:

808 és 909 nélkül nincs techno, ezért kiemelt helyet foglal el a setupomban. Loopokat, filleket másodpercek alatt tudok rajta leprogramozni, amik a kicsit visszafogottabb zenéket is egyből meghúzzák. Midi syncet kap, aztán csá. Helyhiány okán többször döntenem kell ő és a Push2 között.

ÖSSZEFOGLALVA: 

az ABLETON a TRAKTOR barátjaként host és társ program, amely (az x1-en kívül) irányítja, vagy fogadja az összes többi eszközt.

Bakonyi Bálint (HiBoo)
Beatport
Soundcloud
Spotify

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram