fbpx

2022.07.14.

Balatonboglári Zenei Producer Tábor beszámoló

Balatonboglári Zenei Producer Tábor beszámoló

Bizonyára hallottál róla te is, hogy a Producer School csapata tábort szervezett egy igazi zenei paradicsomban. Ha igen, ha nem, ha ott voltál, ha nem, érdemes elolvasnod a következő sorokat, hogy megbizonyosodj arról, jövőre ott a helyed! 😉

A helyszín a Babel Camp volt, amely egy 5,5 hektáros területen található pár percre a Balatontól. Három különálló szállástípus (hostel, kúria, új építésű panzió), valamint ezeken kívül romkocsma, próbatermek és stúdió is elérhetők a létesítményben. Kialakítottunk 4 produceri szobát a 4, táborozókból alkotott csapatnak, akiket skillek, stílus, és egyéb szempontok alapján raktunk össze. A munkacsoportok feladatokat kaptak, amiket határidőre, a tábor utolsó előtti napjára kellett elkészíteni. Minden csapathoz kijelöltünk egy-egy mentort, akik segítették a csapatokat a kapott feladatok elvégzése során, hogy a nulláról induló zenei művek eljuthassanak a végső maszteringig. A stúdiómonitorokkal, midi eszközökkel, számítógépekkel felszerelt, akusztikailag csillapított szobákon kívül egy dupla stúdiót is berendeztünk, amibe Puha Szabi telepítette outboardjait és mikrofon parkját. 

A táborlakók minden nap két előadáson vehettek részt, melyek megint csak felülmúlták várakozásainkat: Puha Szabi mixing előadásain túl jelen volt többek közt Tembo (Dzsúdló producere), aki egy teljes dal elkészülését mutatta meg Abletonban. Aztán ott volt Fegyverneky Levente, aki egyszemélyes live act-jén keresztül mutatta meg, hogy szóló előadók, énekesek miként tudják színpadra vinni egymaguk a zenei projektjüket. Iamyank, az ImPro School vezető oktatója ą granulár és modulár szintézis rejtelmeibe avatott be minket, akitől a jelenlévők zsebre tehettek egy újabb “piros gombot” zenei atmoszférák létrehozásával kapcsolatban.

Az ARTISJUS képviseletében Bánfalvy Csenge volt jelen, aki szerzői jogi kérdésekben segített rendet rakni a fejekben. Tuza Norbert film- és videoklip rendező egészen felkavaró, interaktív módon segített értelmezni számunkra a hang és a vizualitás kapcsolatát, felhívva minden zenész figyelmét, hogy képi anyag nélkül ma már nincs zene. (Ja és Norbi, ha olvasod ezeket a sorokat, szerdán mekkorát jameltünk már! 😀) Több este is a romkocsmában teljes backlinenal és hangszerekkel felszerelt színpad állt rendelkezésünkre, amit aktívan ki is használtunk, de ezen kívül spontán helyszíneken is sor került jamelésekre.

Voltak olyanok is, akik az előző heti DJ táborból visszajöttek, mert annyira eltaláta őket a vibe.
Nagyon komoly brigád verődött össze, mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen tehetséges zenészek, énekesek és dalszerzők lakták be a Bábel Campet ez alatt az egy hét alatt. Kezdők és haladók jól megfértek egymás mellett, sőt a cél eleve az volt, hogy mindenki a másiktól is tudjon tanulni és a visszajelzésekből ítélve ez sikerült is.

A korábban említett 4 csapatot színek szerint neveztük el, majd mindannyiuknak a csapattagok skilljeitől függő feladatokat adtunk. Ezek a következők voltak:

Kék csapat (mentor: Hiripi Dani): egy melodic techno track megírása a táborban rögzített vocallal, a hangszerelés 50%-át pedig az AUDMAX által biztosított anlóg és digitális  szintetizátorokból kicsavarni. Az elkészült alkotást itt tudod meghallgatni:

Piros csapat (mentor: Tóth Berci): egy 4/4-es modern funky elektronikával, ami jazzes elemeket is tartalmaz. Az elkészült alkotást itt tudod meghallgatni:

Zöld csapat (mentor: Hatalyák Matyi): egy olyan trapet kellet készíteniük, amiben magyar szöveg rappelve, torzított gitár és handpan hangfelvétel is van. Az elkészült alkotást itt tudod meghallgatni:

Sárga csapat (mentor: Bakonyi Bálint): egy új soundtracket kellett csinálni a Macskafogóhoz, ami nem hasonlít az eredeti rajzfilmben található hangzás világhoz, ezen kívül stílus megkötés nem volt. Bár az eredeti feladatban nem volt megszabva, de a zenéhez egy egyedi klipet is vágtak (talán Tuza Norbi előadásának hatására :D). Az elkészült alkotást itt tudod meghallgatni:

A feladat célja az volt, hogy egy hét alatt lemodellezük azokat a szituációkat, amiket a későbbiekben zenei producerként, zenészként, énekesként, kollab partnerként, vagy bármilyen zenei együttműködés során az ember megél, vagy akár megszenved. A közös munka nehezen indult: volt olyan csapat, ahol az első napi teljes munka ment a kukába, máshol pedig a leadás előtt két órával még nem volt dalszöveg! Sokak számára kényelmetlen volt a feladat vagy a csoport összetétel, de a második naptól mindenki elkezdte érezni, hogy valami kezd összeállni. Nemcsak hanganyag formájában, hanem mentálisan is.

Tapasztalataink szerint a mai fiatalok képtelenek csapatban dolgozni, ez az első nap be is bizonyosodott, amikor is a mentorok tudatosan kicsit magukra hagyták a csoportokat. Aztán kis segítséggel mindenki elkezdte átlátni, hogy a határidőt csak szervezett módon lehet betartani, a “mindenki random ötleteket bedobál megmozdulás” nem igazán hoz eredményt. Meg kellett találni a csoporton belül a hierarchiát, meg kellett tanulni fékezni az egyéni egót, vagy épp ennek hiányában érvényesíteni az elképzelést. Óriási öröm volt látni, hogy mindenkit sikerült a komfortzónájából kimozdítani, és azt hogy ezt végül mennyire élvezték!

Bár a tábor hangulatát képeken visszaadni nem lehet, de a résztvevőknek az emlék felelevenítésére, mindenki másnak pedig ízelítőnek készítettünk egy kis válogatást. 🙂

Összefoglalva: a pszichikai nyomás mentális fejlődést eredményezett. A szakmai jellegű tanuláson túl fejben is sokat sikerült fejlődnünk, és komoly tapasztalattal sikerült bővülnünk az egy hét során.

A záró napon pedig a romkocsmában reggel 6-ig tartó megőrülésben volt részünk, ahol a résztvevőket tájékoztattunk arról, hogy ez valójában egy verseny volt, aminek vannak nyereményei:
A legjobbnak ítélt dal készítői (piros csapat) egy teljes hétvégét kaptak Hiripi Dani gyáli stúdiójába ottalvással, ellátással, hogy a közös alkotás öröme megismétlődhessen.
A tábor összes többi résztvevője pedig ugyanezen hétvége második napjára kapott meghívást, hogy a teljes társaság újra együtt lehessen.

A csoportos nyereményen kívül mindenhol egyéni nyertesek is születtek, őket csapaton belül kellett megszavazni. A szerencsések 3 órás személyes konzultációt kaptak a Producer School stúdiójában, melyet felhasználhatnak felvételre, keverésre, hangszerelésre, projekt rendberakásra, oktatásra, vagy akár  pszichoterápiára is 🙂

Az egyéni nyerteseink a következők:
A piros csapatból: Pink Edvárd és Takács Attila, a sárga csapatból: Berkó Domonkos és Mulholland Sadie, a zöld csapatból: Hervai Dávid és Nemeskéri Péter, a kék csapatból pedig: Gombár Tamás.

A partnereinknek rendkívül hálásak vagyunk, hogy professzionális technikai eszközökkel támogatták a dalok elkészülését! Köszönjük a helyszínnek a mindent is, főleg a brutál jó kajákat!

Jövőre ugyanezzel az alapkoncepcióval, és egy csomó újítással szintet lépve találkozunk, hamarosan jövünk az ezzel kapcsolatos hírekkel! 😉

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram