fbpx

2022.10.19.

Ableton Note – az Ableton Live vázlatfüzet iOS eszközökhöz

Ableton Note – megérkezett az Ableton Live appja iOS eszközökhöz!

Forrás: ableton.com

Az Ableton Note a berlini székhelyű DAW-gyártók első hivatalos mobilalkalmazása. A népszerű DAW, az Ableton Live megérkezett applikációként is az Apple okos telefonunkra vagy tabletünkre, így az Ableton Note a zene írás munkafolyamatát és érzését az asztali verzióból a mobil világba ülteti és mindezt mindössze 2500 Ft-ért. A megvásárolható applikáció tulajdonképpen egy zenei produkciós erőmű. Emellett a Note felhőalapú szinkronizálással használja a Live szolgáltatásait, így amikor utazol sem kell nélkülöznöd az Abletont. Az alkalmazás az okos eszközön a midi note-ok tárolására alkalmas és nem arra, hogy véglegesített dalokat készítsünk!

Ableton Note - a zenei vázlatfüzet

Az Ableton Live felhasználói, élő előadói és rajongói évek óta várják a népszerű DAW alkalmazásverzióját. Az Ableton hivatalosan is kiadta a Note-ot, amely a híres asztali DAW munkafolyamatán alapuló mobil zene írásról szól. A legfontosabb prioritás a Note fejlesztése során az volt, hogy a felhasználói élmény minél közelebb álljon a Live-éhoz.

Az Ableton Live mobil bővítménye nem annyira az asztali verzió újraalkotása, az alkalmazás sokkal több ennél: a zenei ötletek megfogalmazása útközben (vagy bárhol) hihetetlenül egyszerűvé és intuitívvá váltak vele.

Funkciók és munkafolyamatok

Jelenleg öt hangszer kategória található az applikációban:

  • Basszus (szintetizátor)
  • Fúvós (szintetizátor)
  • Dob rack (sampler a saját hangokhoz)
  • Dobok (mintalejátszó/dob rack: akusztikus, elektronikus, hibrid)
  • Evolving (szintetizátor)

Minden beállítás alaposan módosítható, hogy megfeleljen a sound design vágyaidak, akárcsak a Live-ban. Ezenkívül hangszerenként két effekt helyet is kaptunk, ahol a mellékelt effektusok közül választhatunk: Channel EQ, Chorus-Ensemble, Delay, Phaser-Flanger, Redux, Reverb vagy Saturator között. Mindegyik effekthez különféle előre beállított beállítások tartoznak a keveréshez.

A Note szintetizátorait kétféleképpen lehet használni: egy 5x5-es griden, kromatikusan, vagy hasonlóan az Ableton Push munkafolyamatához, billentyűkkel, vagy zongorabillentyűkkel. A Drum Rack hasonló elrendezéssel, négyszer négyes griddel elérhető, ezenkívül átválthatunk egy-pados nézetre, ahol a dobmintákat változó értékekkel indíthatjuk el. Minden alkalommal, amikor egy paramétert állítunk az automatizálás rögzítésre kerül. Jelenleg sajnos nem szerkeszthetjük ezt a görbét, így ha hibát követünk el a paraméterezés során, újra kell rögzítenünk.

Fontos megjegyezni, hogy a Note mindig rögzíti azt, amit éppen játszunk, vagy ha bármilyen paramétert mozgatunk – minden a Note pufferében tárolódik, és visszamenőleg hozzáadható egy cliphez. Sok a párhuzam az asztali verzióval, legalábbis ami a Session View munkafolyamatát illeti.

Forrás: ableton.com

Gyári hangok és a saját felvételezés

Az tiszta sor, hogy az iPhone hangszórója soha nem lesz képes helyettesíteni egy dedikált stúdiómonitor-párt, de ma már számos audio interfész létezik, amelyek közvetlenül csatlakoztathatók az okostelefonokhoz vagy tabletekhez. A Note tartalmaz egy samplert is, amely rögzíti azt amit szeretnénk. Ez a Note-ot még érdekesebb eszközzé teszi field-recording szemponból.

A kimeneti jelhez hasonlóan a bemeneti jel is jelentősen javítható, ha a készülék belső mikrofonja helyett külső audio interfészt vagy Bluetooth mikrofont használunk, de a beépített mikrofon is elég jól működik a gyors ötletek rögzítéséhez. A hangszerkesztés terén végtelen lehetőségekhez kínáló asztali verzióhoz képest a Note-ban található funkciók messze nem nyújtanak annyit mint az asztali verzió, de tökéletes ötletelni útközben, buszon, vonaton, vagy a fogorvosnál várakozva. Más alkalmazások is kínálnak ilyen mintavételi munkafolyamatot, de általában nem tartalmaznak szekvenszert, különféle szintetizátorokat, effekteket és közvetlen importálást a DAW-ba.

Összeségében kijelenthetjük, hogy ezzel az appal óriási hiányt pótolt az Ableton,  mivel a hétköznapok során sok olyan helyzet adódik, amikor nincs nálunk a laptopunk,  és óriási segítség lenne lejegyzetelni a fejünben folyton munkálkodó zenei ötleteink sokaságát. Az alkalmazás elérhető Az Apple Store-ban.

További hasonló érdekes tartalomért látogass el honlapunkra: producerschool.hu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram